Inspirace ze zahrady

aneb co všechno jsme vyzkoušeli :)

Houpačka

14.05.2022

Máme pod třešní krásný kout, kde jsem ráda sedávala na lavičce, pak jsme ji ale přestěhovali k ohništi a místo zůstalo prázdné. "Chtěla bych tam houpačku", řekla jsem. No, a za pár měsíců na své narozeniny jsem dostala snídani do postele spolu s voucherem na houpačku dle vlastního výběru :) Na podzim jsme to nestihli a přes zimu nebyl...

Druhý květnový víkend, kdy nebyly žádné naplánované akce a také jsme naznali, že je nejvyšší čas dodělat náš jin&jang záhon, neboť dýně v truhlíku už se vytahuje a je velká. A také už máme dneska druhého zmrzlého - Serváce - a přitom žádného :) A tak jsme se do toho pustili!

Je květen, šeřík krásně kvete a voní na celé zahradě. Stejně jako loni jsem zatoužila udělat si z něho šeříkový sirup. Loni jsme ho sbírali po dešti a za lehkého poprchávání, tak jsem chtěla vyzkoušet, jaký bude rozdíl, když ho letos nasbírám hned na začátku, dokud ještě déšť nesmyl všechen pyl a chuť.

Ačkoli jsme letos zasadila jen pár semínek lichořeřišnice, stejně se mi zase neuvěřitelně rozrostla. A kvete už snad tři měsíce v kuse. Nejdříve jsem neměla v plánu s ní cokoli dělat, ale když jí je tolik nedalo mi to, posbírala jsem květy a zalila kvalitní vodkou. Celé jsem to nechala stát za oknem po dobu 3 - 4 týdnů. Každý...

V horkých letních dnech jsem si oblíbila poké bowl. Je to rychlé, pestré a chutné. Jako základ se dá dát rýže nebo jáhly, dovedu se představit, že zimní verze by mohla být s kroupy či fazolky. No a nahoru se to ozdobí vším, co máte rádi. Je dobré tam dát bílkovinu - vajíčko, masíčko či rybu. zeleninu. Něco zeleného -...

Letos jsme se dali do kosení a já jsem za to moc ráda. Cítím vděčnost. Cítím vděčnost pokaždé, když vidím svého muže jak seká, je u toho soustředěný, takový v meditaci, řekla bych. Je to krásný pohled. A když si to dá jako pauzu v práci. Pro oddych. Myslím, že mu to dělá radost. A zároveň se náš problém sekání...

Letos se urodilo spoustu rybízu a já zase stála před otázkou co s ním... Dá se samozřejmě zamrazit i jíst čerstvý, udělat z něho koláč či bublaninu či přidat do různých kaší nebo jogurtu. Jak ho ale uchovat déle?