Šeříkový sirup

14.05.2022

Je květen, šeřík krásně kvete a voní na celé zahradě. Stejně jako loni jsem zatoužila udělat si z něho šeříkový sirup. Loni jsme ho sbírali po dešti a za lehkého poprchávání, tak jsem chtěla vyzkoušet, jaký bude rozdíl, když ho letos nasbírám hned na začátku, dokud ještě déšť nesmyl všechen pyl a chuť.

Obrala jsem si hrnek nádherných lila květů, je to trochu zenová činnost a rozhodně to prověří vaši trpělivost :) Do kastrůlku jsem nasypala menší hrnek třetinového cukru - tentokrát světlého - a nalila trošku vody z dalšího hrnku. Přivedla jsem to k varu a možná jsem měla té vody moc, ale něco jako karamel se z toho cukru nestal. A možná by to s ním bylo takhle lepší. Ale nevadí. Třeba zase příště :) Zkrátka když voda s cukrem začala bublat, dolila jsem zbytek vody z hrníčku a opět přivedla k varu. Pak jsem do toho vsypala šeřík, stáhla plamen a 15 minut nechala lehce vařit. Poté jsem to celé zakryla pokličkou a dala louhovat do chladu do dalšího dne, kdy jsem to scedila, přidala špetku kyseliny citrónové, neb citrón jsme doma zrovna neměli, a nalila do sklenice. Je toho opravdu troška a tak myslím není třeba se bát, že by se to zkazilo :)


Za mě je šeříkový sirup příjemným zpestřením při dělání letního pití, nicméně, trochu i zklamáním, že jeho chuť ani vůně nejsou zdaleka tak intenzivní jako u šeříku na stromě...

Jakou zkušenost máte vy? Podařilo se vám to udělat lépe?